Ajankohtaista

Ikkunaremontilla valoisuutta kotiisi. Kuinka se onnistuu?

Valoa voi luoda kotiin monilla elementeillä, valaisimilla, valoa hohtavilla pinnoilla sekä tietenkin ikkunoilla. Valoisa ja avara koti ei korkeiden neliöhintojen aikana välttämättä tarkoita runsaita neliöitä. Valoisa vaikutelma syntyy niin, että erilaisilla ikkunoilla sekä lasiseinämillä sekä -ovilla tuodaan ulkotilaa ja luonnonvaloa osaksi sisätilan kokemusta. 

Sisätilaan halutaan luoda vaikutelma, jossa vuorokauden vaihtelut luovat sisätilaan valon leikittelevän tunnelman. Nämä aurinkoiset säät mitkä hellivät meitä nyt ovat mitä otollisimpia aikoja tarkastella, miten päivänvalo tulisi huomioida sisustuksessa juuri omassa kodissa tai kesämökillä. Luonnonvalo on parasta valoa ihmiselle. Valon määrä, lamppujen värilämpötila sekä valon suunta vaikuttavat niin sisustuksen värivalintoihin kuin huonekalujen sijoitteluun. 

 

 

Ikkunoiden tarkoitus ja järkevin ratkaisu lisätä valoa.

 

  1. Voiko nykyisiä ikkuna-aukkoja suurentaa?
  1. Onko mahdollista puhkaista kokonaan uusia ikkuna-aukkoja? 
  1. Vierekkäiset ikkunat yhdeksi isoksi ikkunaksi. 
  1. Käytännöllisyyden lisääminen, jolloin ikkunoiden tilalle halutaan terassille tai puutarhaan johtava lasinen liukuovi

 

Ikkunaremontti tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia päivittää sekä kodin ilmettä sekä vaikuttaa energiatehokkuuteen ja moniin käytännöllisiin, arkea helpottaviin ominaisuuksiin. Haluatko säilyttää vanhan talon tyylin vai modernisoida ulkoasua? Ikkunaemontti mahdollistaa ikkunoiden toiminnallisuuden lisäksi myös tyylin päivittämisen. Ikkunavalinnat voit aina räätälöidä kohteen, oman sisustustyylisi ja mieltymystesi mukaisesti. 

 

Luonnonvalo sisätiloissa

 

Lasi- ja peilipinnat sekä kovat kiiltävät pinnat kuten vaikkapa metalli heijastavat hyvin valoa. Niiden avulla huone tuntuu suuremmalta. Peilit voivat jopa antaa vaikutelman lisäikkunasta huoneessa. Näitä käytetäänkin paljon yleensä eteisissä, jotka ovat yleisesti pimeimpiä huoneita talossa. Kevättalvella aurinko paistaa matalammalta kuin keskikesällä. Sen säteet ulottuvat läpi koko huoneen aina peräseinälle asti, eikä häikäisyltä aina voi välttyä. Mutta luonnonvalon on todettu olevan paras ja helpoin suodattaa ihmiselle. 

  

 kippi-ikkuna

Onko asuntosi aamuauringon vai laskevan ilta-auringon puolella vai kenties hemmotteleeko aurinko koko päivän jostain suunnasta? 

Sisutuksessa kannattaa ottaa huomioon värien lämpöisyydet ja niiden viileydet. Jokainen kokee ja näkee värit erilaisina riippuen siitä, millaista valoa niihin kohdistuu. Itään ja pohjoiseen avautuvista ikkunoista huoneeseen tulee yleisesti väriltään viileämpää valoa kuin länteen tai etelään päin olevista ikkunoista taas väriltään lämpöisempää valoa. Luonnonvalo on tottakai erilaista ihanan aurinkoisena, harsoisen pilvisenä poutapäivänä tai myrskyävänä sadepäivänä. Vuodenajat ja vuorokauden ajat vaikuttavat myös luonnonvalon värilämpötilaan ja valon määrään. Lisäksi värit näyttävät erilaisilta päivänvalossa kuin keinovalossa. Kaikki nämä seikat kannattaa huomioida sisustusvärien valinnoissa.  

Värivalinta on tyyli- ja makuasia. Ikkunoiden karmien, vastakkaisten seinien sekä katon värivalinnat kannattaa huomioida pintamateriaalien valinnassa. Ikkunoissa on monia mahdollisuuksia räätälöidä juuri oman sisustuksen mukaiseksi, jos sisäpuite olisikin valkoinen, voi ikkuna olla ulkopuolelta julkisivun tyylin mukainen, matta musta tai puinen kiiltävä lakka. Voit siis aina valita sisä- ja ulkopuolen värit erikseen.  Täältä lisää väreistä ja muista lisävarusteista ikkunoihin!

 

 Iccunan värivaihtoehdot

 

Kuinka paljon ikkunapintaa voi suunnitella?

 

Oletko koskaan laskenut ikkunoidesi pinta-alaa? Mitä useampaan ilmansuuntaan ikkunoita on, ja mitä suurempi on niiden yhteenlaskettu pinta-ala, sitä valoisampi kotinne on. Ikkunan valoaukon pinta-alan on oltava vähintään 1/10 asuinhuoneen pinta-alasta. Lasit ovat kuitenkin kehittyneet hurjasti, joten suuria lasipintoja tehdään kokoajan enemmän. Ikkunoiden määrään vaikuttaa kohde sekä kohteen sijainti. Ikkunoiden määrä on siis arvioitava jokaiseen kohteeseen erikseen. Uudiskohteita pyritään rakentamaan niin, että valo virtaa huoneesta toiseen oviaukkojen, sisäikkunoiden tai lasikaiteiden läpi. Nykyään suositaan rakentamista, jossa vältetään turhia väliseiniä. Keittiö, ruokailutila ja olohuone muodostavat suuren ja valoisan yhtenäisen tilan. Useaan eri ilmansuuntaan avautuvat ikkunat maksimoivat luonnonvalon ruokailu-olohuone tilassa. 

isot ikkunat ruokailutilassa

 

1950-luvulla suosittiin pieniä ikkunoita, koska lämpö karkasi ikkunoiden kautta. Ikkunat ovat kasvaneet siitä lähtien sillä kehitys on ollut hurjaa. Tänä päivinä rakentamisessa käytetään ikkunoita luomaan tilan tuntua. Omakotitalorakentamisessa on ymmärretty, että nykyään on mahdollista saada koko seinämä täyteet ikkunoita tuomaan valoa. Kerrostaloissa ei tarvitse enää tehdä kaiteilla olevia ranskalaisia parvekkeita vaan nekin onnistuvat lasista tehtyinä eivätkä näin ole valon esteinä. 

Tärkeimpiä huoneita minne valoisuutta tarvitaan, on varmasti työhuone tai lapsien läksyjen tekopiste, jossa luonnonvaloa olisi mahdollisimman paljon. Valoahan ei makuuhuoneessa tarvita niin paljon kuin muissa kodin tiloissa, mutta aamuauringon säteisiin on aina mukavampi herätä. Makuuhuoneissa tärkeintä ikkunoiden kannalta on tuuletusmahdollisuudet ja ilmanvaihto, jotka hoituu kätevästi esimerkiksi ikkunoiden kippi-ominaisuudella. Yleisesti kippi-ominaisuus on todella tykätty vaihtoehto korvaamaan ikkunoiden pienemmät tuuletusikkunat. 

 

Kippi-ikkuna ja kahva

Tarkastele myös huoneissa olevian tavaroiden määrää, valoisuutta voit lisätä kiiltävillä pinnoilla esimerkiksi peileillä. Karsi myös ylimääräiset tavarat pois jolloin valolle vapautuu tilaa. Myös helppoja itse tehtäviä pieniä remontoitavia asioita voi olla katon maalaus. Tumma katto imee valoa itseensä, valkoinen heijastaa sitä. Yksi helpoimpia ja tehokkaimpia remonttivinkkejä on maalata katto valkoisella. Muista kuitenkin pyytää myös ammattilaisen apua, lopputulos on aina erilainen. 

 

Mikäli olet rakentamassa uutta tai tekemässä nykyiseen asuntoosi ikkunaremonttia tutustu tuotteisiimme ja ota rohkeasti yhteys Iccunan asiantuntijaan. Etsitään yhdessä sinulle sopiva ratkaisu!