Ajankohtaista

Energiatehokkaat ikkunat ja lasiliukuovet

Uusien talojen energiatehokkuuteen kiinnitetään nykyään rakennusvaiheessa yhä enemmän huomiota. Ikkunoiden valinta on merkittävässä roolissa, kun kodista halutaan mahdollisimman energiatehokas. Tiedätkö mitkä asiat vaikuttavat ikkunoiden ja lasiovien energiatehokkuuteen? 

 

Ikkunoiden energiatehokkuus on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat ikkunoiden U-arvo, G-arvo, ilmatiiviys, välilistan ja karmien materiaali, sekä mahdolliset pinnoitteet. Tiiviit ikkunat ja ovet vähentävät rakennuksen lämmönhukkaa.

 

Kylmyys ja kosteus pysyvät ulkona Iccunan lämpöä eristävän kennorakenteen ansiosta. Karmin kulmien ja puitteen hitsausliitokset tekevät ikkunoistamme vesi- ja ilmatiiviit.

 

Ikkunoiden valinnassa on siis hyvä kiinnittää huomiota ikkunoiden U-arvoon, sekä G-arvoon. Tässä artikkelissa kerromme muun muassa mitä ikkunan U-arvo ja G-arvo tarkoittavat.

 

Mitä U-arvo tarkoittaa?

 

  • U-arvo tarkoittaa ikkunoiden lämmönläpäisykerrointa, joka kertoo kuinka paljon ikkunarakenne läpäisee lämpöä.

  • Ikkunan U-arvo kertoo siis suoraan sen energiatehokkuudesta.

  • Lasituksesta riippuen elementtilasin U-arvo voi olla jopa 0,53W/m2K. Näin ollen kiinteän ikkunan U-arvo voi olla 0,70W/m²K ja kippi-ikkunan 0,76W/m²K.

 

Iccuna Oy:n lasiliukuovissa käytetään vakiona lasielementtiä jonka u-arvo on 0,53W/m2K. Tämä takaa sen että lasiliukuovet täyttävät rakennusmääräykset

ja mitä enemmän lasiliukuovessa on lasia suhteessa karmimateriaaliin, sitä pienempi lasiliukuoven U-arvo on.

 

Mitä tarkoittaa ikkunan g-arvo?

Toinen ikkunan energiatehokkuuteen vaikuttava arvo on lasin g-arvo. Ikkunan g-arvo kertoo kuinka paljon lasi läpäisee auringon säteilyä.

 

Mitä pienempi g-arvo on, sitä vähemmän sisätilat lämpenevät kesäisin kuumalla ilmalla ja jäähdytyksen tarve huoneistossa vähenee. Ikkunalasiin voidaan lisätä huomaamaton pinnoite, joka heijastaa osan auringon säteilystä takaisin, vähentäen asunnon turhaa lämpenemistä, uv-säteilyä, sekä häikäisyä. 

 

Ikkunoiden sijainti ja käyttötarkoitus vaikuttavat siihen, mikä g-arvo on ikkunalasille sopiva.

Moderneilla ikkunoilla energiatehokkaampi koti

Kun valitset kotiisi nykyaikaiset ikkunamme, niin et joudu huolehtimaan siitä, vetääkö ikkuna tai mahtuuko ikkunan alle lämpöpatteri. Ikkunoiden suunnitteluvaiheessa on hyvä ottaa huomioon seinien ilmansuunnat, sillä ikkunoiden sijainti vaikuttaa myös koko kodin energiatehokkuuteen. 

 

Nykyaikaisten ikkunoiden etuna on kuitenkin, että ilmansuuntien merkitys on vähäisempi, kuin vanhoissa ikkunoissa. Energiatehokkaiden ikkunoidemme lämmönläpäisykerroin ja suojapinnoite auttavat pitämään sisälämpötilan miellyttävänä sekä paukkupakkasilla, että kesällä suorassa auringonpaisteessa. 

 

Käyttämämme materiaalit kestävät lämpötilanvaihteluita vääntymättä, turpoamatta ja lahoamatta. Ikkunamme ovat erittäin pitkäikäisiä, eivätkä ne kaipaa jatkuvaa huoltoa ja korjausmaalausta. Karmit ja puitteet valmistetaan nimittäin kestävästä ja kierrätetystä PVC-materiaalista ja lisäksi ne ovat teräsvahvistettuja. Materiaali ei myöskään kellastu tai menetä vesitiiviyttä edes ikääntyessään.